ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΨΥΛΛΟΙ

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΨΥΛΛΟΙ

siphonaptera

Entomat σε επαγγελματικούς χώρους
  • Τα ενήλια είναι μικρά, χωρίς φτερά, περίπου 2.5 mm σε μήκος.
  • Το σώμα τους είναι γυαλιστερό κοκκινωπό καφέ.
  • Το σώμα τους είναι καλυμμένο με μικροσκοπικές τρίχες και συμπιεσμένο για να μετακινείται εύκολα ανάμεσα στο τρίχωμα των ζώων.
Συμπεριφορά & συνήθειες ψύλλων
Τα ενήλικα είναι παράσιτα τα οποία πίνουν αίμα. Οι προνύμφες τρέφονται με ανόργανη ύλη και κυρίως με τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων που περιέχουν αίμα που δεν έχει χωνευτεί καλά. Οι ψύλλοι συνήθως τρέφονται σε τριχωτά ζώα όπως σκύλους, γάτες, ποντίκια κ.α. Οι ψύλλοι δεν έχουν φτερά αλλά πηδούν σε μακρινές αποστάσεις.
Αναπαραγωγή ψύλλων
Τα ενήλικα δεν εναποθέτουν τα αυγά τους επάνω στον ξενιστή. Τα αυγά θα εκκολαφθούν στο έδαφος σε σχισμές, ρωγμές, χαλιά, ταπετσαρίες κ.α. Τα περισσότερα αυγά αναλόγως των καιρικών συνθηκών εκκολάπτονται μέσα σε δύο εβδομάδες.
Η επιβίωση των ψύλλων εξαρτάται από το αν θα λάβουν γεύμα αίματος ή όχι. Έτσι, τις περισσότερες φορές εισέρχονται σε μια κατοικία μέσω των κατοικίδιων ή άλλων θηλαστικών – ξενιστών. Συχνά οι ψύλλοι όταν δεν υπάρχει πλέον ο ξενιστής που συνήθως τρέφονται, εστιάζουν την τροφική τους δραστηριότητα σε άλλους ξενιστές εντός του σπιτιού. Για παράδειγμα, όταν ένα ποντίκι παγιδεύεται και απομακρύνεται, οι ψύλλοι που προηγουμένως τρέφονταν στο ποντίκι αναγκάζονται να τραφούν πλέον με το αίμα των κατοικίδιων ή των ανθρώπων μέσα στο σπίτι.
Το σφράγισμα των σημείων εισόδου είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση πολλών παρασίτων, αλλά στην περίπτωση των ψύλλων δεν διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο βοηθάει με έμμεσο τρόπο, δηλαδή την αποτροπή της εισόδου πιθανών φορέων των ψύλλων όπως τα τρωκτικά και άλλους πιθανούς ξενιστές.
Κύριο ρόλο στην απεντόμωση των ψύλλων διαδραματίζει η ταυτόχρονη εφαρμογή εντομοκτόνων στις εστίες αναπαραγωγής των ψύλλων και πάνω στο κατοικίδιο με τα κατάλληλα κτηνιατρικά σκευάσματα.
Πώς να αναγνωρίσετε μια προσβολή από ψύλλους
Από την στιγμή που οι ενήλικοι ψύλλοι είναι σχετικά εύκολα ορατοί, η προσοχή μας στρέφεται στους ενήλικους ψύλλους. Εντοπίζονται αρκετά εύκολα ιδιαίτερα αν λείψει ο ιδιοκτήτης με το κατοικίδιό του λίγες μέρες από το σπίτι και οι ψύλλοι δε μπόρεσαν να τραφούν με αίμα τις ημέρες αυτές. Θα αρχίσουν να πηδάνε παντού προσπαθώντας να προσγειωθούν πάνω σας ή στο κατοικίδιό σας.
Τα αυγά των ψύλλων, οι προνύμφες και οι νύμφες είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Εφόσον τα στάδια αυτά του βιολογικού κύκλου των ψύλλων παρουσιάζουν κρυπτική συμπεριφορά και είναι πολύ λιγότερο δραστήρια, τα συναντάμε σε σκοτεινά και άλλα σημεία του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Ο θηλυκός ψύλλος γεννά αυγά πάνω στο κατοικίδιο, το οποίο καθώς τρέχει τα αυγά πέφτουν προσβάλλοντας σχεδόν όλα τα μέρη που συχνάζει το κατοικίδιο. Τα αυγά των ψύλλων αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού πληθυσμού των ψύλλων σε μια προσβολή ενός σπιτιού. Οι προνύμφες το 35% και μόλις το 5% είναι ο πληθυσμός των ενήλικων που βλέπουμε.
Υπό ιδανικές συνθήκες, μια προνύμφη σχηματίζει κουκούλι σε περίπου 5-20 ημέρες αφού εκκολαφθεί από το αυγό. Το στάδιο της νύμφης μέσα στο κουκούλι αποτελεί το 10% του πληθυσμού των ψύλλων σε μια προσβολή. Μετά το στάδιο αυτό κάνει την εμφάνισή του το ενήλικο. Εάν όμως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για εκκόλαψη το κουκούλι θα προστατέψει τη νύμφη για μήνες έως ότου να υπάρξουν συνθήκες κατάλληλες για την επιβίωση του ενήλικου ψύλλου.

ΕΝΤΟΜΑΤ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ, ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η επιστήμη στην διαχείριση παρασίτων!

Η ENTOMAT έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα της διαχείρισης παρασίτων (απεντομώσεις - μυοκτονίες), εφαρμόζοντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης (I.P.M.)

 
Διαβάστε Περισσότερα... Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Παρακαλούμε εισάγετε όνομα.

Παρακαλούμε εισάγετε email.

Παρακαλούμε εισάγετε το θέμα του μηνύματος.

Παρακαλούμε εισάγετε το μήνυμα σας.

Invalid Input

Top
ΕΣΠΑ Banner

Please publish modules in offcanvas position.