ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΨΥΛΛΟΙ

ΨΥΛΛΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

αντιμετώπιση σε Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική

Entomat σε επαγγελματικούς χώρους

Δεν γνωρίζετε από που προέρχονται οι ψύλλοι στο σπίτι; Ανακαλύψατε ψύλλους χωρίς να έχετε κατοικίδιο;

Μπορεί τις περισσότερες φορές οι ψύλλοι στο σπίτι να εμφανίζονται εξαιτίας ενός κατοικίδιου ζώου, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μεταφέρονται μέσω των ρούχων και παπουτσιών, αφού ψύλλοι υπάρχουν παντού έξω στη φύση.

Πως μεταφέρονται οι ψύλλοι στο σπίτι;

Οι ψύλλοι συνήθως, εμφανίζονται στο σπίτι μετά από κάποια επαφή με ζώα, αφού ο άνθρωπος δεν είναι ο κύριος ξενιστής τους. Γι αυτό είναι πολύ σημαντική η χορήγηση της αμπούλας ή του αντιπαρασιτικού χαπιού στα κατοικίδιά σας χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είτε λοιπόν βρήκατε ένα αδέσποτο γατάκι ή σκυλάκι που θα είχε πάνω του ψύλλους και το χαϊδέψατε, ή μπορεί να πήγατε μια εκδρομή σε αγροτικό μέρος και μεταφέρατε τους ψύλλους στο σπίτι. Πολλές φορές οι ψύλλοι πηδάνε πάνω στα ρούχα και στην συνέχεια τους μεταφέρετε εν αγνοία σας στο σπίτι.

Επιπλέον, οι ψύλλοι μπορεί να βρίσκονται σε ένα χώρο που ήταν φαινομενικά κλειστός για καιρό, όπως ένα υπόγειο στο οποίο συνήθως εισέρχονται αδέσποτες γάτες για να γεννήσουν μεταφέροντάς τους μέσα. Μπαίνοντας σε έναν τέτοιο χώρο συνήθως ο πληθυσμός των ψύλλων είναι πολύ μεγάλος και πηδάνε αμέσως πάνω στα ρούχα και μετέπειτα στο σπίτι.

Επίσης αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τρωκτικά είναι πολύ πιθανό τα ποντίκια ή οι αρουραίοι να μεταφέρουν ψύλλους στο σπίτι.

Τέλος, οι ψύλλοι στο σπίτι μπορεί να έρθουν με έμμεση επαφή με ζώα, δηλαδή φέρνοντας κάποιο είδος κοπριάς στο σπίτι για λίπασμα ή κάποιο μεταχειρισμένο έπιπλο ή στρώμα το οποίο είχε ήδη προσβληθεί από ψύλλους.

Μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στην ΕΝΤΟΜΑΤ παρέχουμε υπηρεσίες απεντόμωσης και αντιμετώπισης ψύλλων στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη Β. Ελλάδα με δωρεάν επιθεώρηση στο χώρο σας!

Επίσης εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων σε σπίτια όπως και σε νοσοκομεία και ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χαρακτηριστικά Ψύλλων

  • Τα ενήλικα είναι μικρά, χωρίς φτερά, περίπου 2.5 mm σε μήκος.
  • Το χρώμα τους είναι γυαλιστερό κοκκινωπό καφέ.
  • Το σώμα τους είναι καλυμμένο με μικροσκοπικές τρίχες και συμπιεσμένο για να μετακινείται εύκολα ανάμεσα στο τρίχωμα των ζώων.

Συμπεριφορά & συνήθειες ψύλλων

Τα ενήλικα είναι παράσιτα τα οποία πίνουν αίμα. Οι προνύμφες τρέφονται με ανόργανη ύλη και κυρίως με τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων που περιέχουν αίμα το οποίο δεν έχει χωνευτεί καλά. Οι ψύλλοι συνήθως τρέφονται από τριχωτά ζώα όπως σκύλους, γάτες, ποντίκια κ.α. Δεν έχουν φτερά αλλά πηδούν σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

 

Αναπαραγωγή ψύλλων

Τα ενήλικα δεν εναποθέτουν τα αυγά τους επάνω στον ξενιστή. Τα αυγά θα εκκολαφθούν στο έδαφος σε σχισμές, ρωγμές, χαλιά, ταπετσαρίες κ.α. Τα περισσότερα αυγά αναλόγως των καιρικών συνθηκών εκκολάπτονται μέσα σε δύο εβδομάδες.

 

Η επιβίωση των ψύλλων εξαρτάται από το αν θα βρουν αίμα ώστε να τραφούν ή όχι. Έτσι, τις περισσότερες φορές εισέρχονται σε μια κατοικία μέσω των κατοικίδιων ή άλλων θηλαστικών – ξενιστών. Συχνά οι ψύλλοι όταν δεν υπάρχει πλέον ο ξενιστής που συνήθως τρέφονται, εστιάζουν την τροφική τους δραστηριότητα σε άλλους ξενιστές εντός του σπιτιού. Για παράδειγμα, όταν ένα ποντίκι παγιδεύεται και απομακρύνεται, οι ψύλλοι που προηγουμένως τρέφονταν από το ποντίκι αναγκάζονται να τραφούν πλέον με το αίμα των κατοικίδιων ή των ανθρώπων μέσα στο σπίτι.

 

Το σφράγισμα των σημείων εισόδου είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση πολλών παρασίτων, αλλά στην περίπτωση των ψύλλων δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο βοηθάει με έμμεσο τρόπο, δηλαδή αποτρέπει των είσοδο πιθανών φορέων των ψύλλων όπως τα τρωκτικά και άλλους ξενιστές. Κύριο ρόλο στην απεντόμωση των ψύλλων διαδραματίζει η ταυτόχρονη εφαρμογή εντομοκτόνων στις εστίες αναπαραγωγής των ψύλλων και πάνω στο κατοικίδιο με τα κατάλληλα κτηνιατρικά σκευάσματα.

Πώς να αναγνωρίσετε μια προσβολή από ψύλλους

Από την στιγμή που οι ενήλικοι ψύλλοι είναι σχετικά εύκολα ορατοί, η προσοχή μας στρέφεται σε αυτούς. Εντοπίζονται αρκετά εύκολα, ιδιαίτερα αν λείψει ο ιδιοκτήτης με το κατοικίδιό του λίγες μέρες από το σπίτι και οι ψύλλοι δεν μπόρεσαν να τραφούν με αίμα τις ημέρες αυτές. Θα αρχίσουν να πηδάνε παντού προσπαθώντας να προσγειωθούν πάνω σας ή στο κατοικίδιό σας.

Φορώντας ένα άσπρο παντελόνι θα είναι πιο εύκολο να τους δείτε καθώς είναι αρκετά μικρά έντομα. Πολύ χαρακτηριστικό είναι σίγουρα και το τσίμπημα που κάνουν οι ψύλλοι, με μικρά σπυράκια συνήθως στα πόδια, κοντά το ένα στο άλλο που προκαλούν έντονο κνησμό. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξύνουμε πάνω στα τσιμπήματα των ψύλλων καθώς μπορεί να προκαλέσουμε μόλυνση. Συνήθως θα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε κάποιον δερματολόγο για να σας δώσει μια συνταγή με κάποια αλοιφή που θα βοηθήσει στα συμπτώματα των τσιμπημάτων των ψύλλων.

Τα αυγά των ψύλλων, οι προνύμφες και οι νύμφες είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Τα στάδια του βιολογικού κύκλου των ψύλλων παρουσιάζουν κρυπτική συμπεριφορά και είναι πολύ λιγότερο δραστήρια. Έτσι τα συναντάμε σε σκοτεινά και άλλα σημεία του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Ο θηλυκός ψύλλος γεννά αυγά πάνω στο κατοικίδιο, το οποίο καθώς τρέχει τα αυγά πέφτουν προσβάλλοντας σχεδόν όλα τα μέρη που συχνάζει το κατοικίδιο. Τα αυγά των ψύλλων αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού πληθυσμού των ψύλλων σε μια προσβολή ενός σπιτιού. Οι προνύμφες το 35% και μόλις το 5% είναι ο πληθυσμός των ενήλικων που βλέπουμε.

Υπό ιδανικές συνθήκες, μια προνύμφη σχηματίζει κουκούλι σε περίπου 5-20 ημέρες αφού εκκολαφθεί από το αυγό. Το στάδιο της νύμφης μέσα στο κουκούλι αποτελεί το 10% του πληθυσμού των ψύλλων σε μια προσβολή. Μετά το στάδιο αυτό κάνει την εμφάνισή του το ενήλικο. Εάν όμως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για εκκόλαψη το κουκούλι θα προστατέψει τη νύμφη για μήνες έως ότου να υπάρξουν συνθήκες κατάλληλες για την επιβίωση του ενήλικου ψύλλου.

Η επιστήμη στην διαχείριση παρασίτων!

Η ENTOMAT έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα της διαχείρισης παρασίτων (απεντομώσεις - μυοκτονίες), εφαρμόζοντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης (I.P.M.)

 
Διαβάστε Περισσότερα... Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Παρακαλούμε εισάγετε όνομα.

Παρακαλούμε εισάγετε email.

Παρακαλούμε εισάγετε το θέμα του μηνύματος.

Παρακαλούμε εισάγετε το μήνυμα σας.

Invalid Input

Please publish modules in offcanvas position.